Alergije povzroča abnormalna pretirana reakcija imunskega sistema na snovi, ki so ponavadi neškodljive. Ti tako imenovani alergeni lahko povzročijo številne simptome, kot so srbečica, izpuščaji, solzenje, nahod, želodčne bolečine, diareja in črevesne težave. Alergija je bolezen, ki prizadeva vse več ljudi v industrializiranem svetu. V večini primerov med simptomi in njihovim vzrokom ni razvidne povezave in očitni vzroki lahko včasih pripeljejo do napačnih zaključkov.
Skrining (screen-ekran, angl.) se uporablja za splošni
pregled zdravstvenega stanja. Naš test FastCheckPOC® je
zasnovan, da hitro določi ali je za vašo težavo kriva alergija in nakaže kje
iskati morebitnega krivca. Vendar ta preizkus morebiti
ne bo neposredno določil alergena, ki povzroča vaše simptome.
Zato je bistvenega pomena ustrezna zdravniška diagnoza in
zdravljenje.
Reakcijski alergeni vašemu zdravniku ponudijo koristne
informacije glede navzkrižnih reakcij. Na podlagi teh rezultatov boste morda
morali opraviti dodatne preizkuse s katerimi bo moč izbrati hitro in uspešno
zdravljenje.
Uporabe tega preizkusa ne priporočamo, če sumite, da vaše
simptome povzroča alergija na strup žuželk (npr. čebelji ali osji strup) ali
alergija na zdravila ali kovine (npr. aspirin ali kovinski nakit).
Predstavljajte si, da se kmalu po tem, ko ste
pojedli paradižnik, na vaši koži pojavi srbeča rdečica (dermatitis). Seveda je
jasno, da vaše simptome povzroča prav ta zelenjava - še posebej, če se vam to
dogaja pogosto.
A resnični vzrok se morda skriva drugje. Vašo reakcijo je
morebiti povzročil nevidni mikroorganizem - neškodljiva gliva, ki živi na
povrhnjici paradižnika. Ta primer dokazuje, da lahko v določenih primerih le
izkušen zdravnik prepozna vzrok s pomočjo temeljitega zbiranja podatkov in
opazovanj - podobno kot detektiv pri raziskovanju primera.
Alergeni se nahajajo na različnih področjih, npr. v hrani, pelodu, kemikalijah, zdravilih, glivah, živalih in kovinah. Razdelimo jih lahko v tri glavne skupine - inhalacijski, prehrambeni in kontaktni alergeni. Zabeležene so bile tudi alergije na sonce in mraz, a njihovo delovanje se razlikuje od delovanja alergenov iz zgoraj naštetih skupin.
Nepoučeni težko razlikujejo med alergijo in
nutritivno intoleranco. Četudi so simptomi podobni, so vzroki popolnoma
različni. Alergijska reakcija je patološka pretirana reakcija imunskega sistema
na alergen, ki ima za posledico produkcijo protitelesc imunoglobulinskega
razreda E (IgE). IgE igra ključno vlogo pri razvoju alergije: Takoj ko ta
protitelesca pridejo v stik s svojim specifičnim alergenom, se v imunskem
sistemu sproži povezana reakcija, ki na koncu privede do simptomov, ki se jih
tako bojimo.
Nutritivna intoleranca pa je lahko posledica različnih
vzrokov in lahko privede do podobnih simptomov, a je njeno delovanje popolnoma
različno. Nutritivna intoleranca je lahko posledica pomanjkanja določenega
prebavnega encima, ki med prebavo razgradi specifične sestavne dele hrane.
Pomanjkanje encima laktoze lahko privede do laktozne intolerance, ki ima
simptome podobne alergiji na mleko (napenjanje in diareja).
Za uspešno
zdravljenje je nujno potrebno poiskati pravilni vzrok simptomov. Skrining
alergijski test FastCheckPOC® je bil razvit z namenom hitrega diagnosticiranja
protiteles IgE, ki povzročajo alergije tipov I, II in III.
Če preizkus
ne odkrije protiteles IgE, ki so specifična za določen alergen, lahko vaše
težave povzroča nutritivna intoleranca in ne alergija. Nasprotno pa je ob
zaznavi specifičnih protiteles IgE vzrok vaših problemov najverjetneje alergija
in potrebne so nadaljnje raziskave.
Diagnoza alergije na hrano lahko
odstrani potrebo po endoskopiji.
Preizkus FastCheckPOC® testira 24 alergenov, ki so bili
izbrani zato, ker so odgovorni za okoli 90 % vseh znanih alergij v Severni in
Srednji Evropi.
Kako preizkus deluje? Odgovor se
skriva v navzkrižni reaktivnosti določenih alergenov.
Sestavne dele teh alergenov je moč najti na različnih področjih in možno
je, da se alergijska reakcija sproži zaradi več in ne le enega alergena, ki te
sestavne dele vsebuje. Zato nam ni potrebno preverjati
celotnega števila reprezentativnih alergenov.
|
Navzkrižne reakcije so pomembna posebnost alergij. Srbečica
na jeziku po ugrizu v jabolko ali diareja in želodčne bolečine po zaužitju
zelene morebiti nista simptoma nove (še ene) alergije - prav lahko te
simptome povzroča že obstoječa (pelodna) alergija, kar pomeni, da gre za
navzkrižno alergijo. Na primer: Alergen »Bet-V« je moč najti v pelodu breze a tudi v jabolku. Zaznana reakcija na pelod breze lahko odkrije alergičnost na jabolko in obratno. Ta navzkrižna reaktivnost je pogosta, ni pa nujno, da se dogodi. Če opazimo reakcijo tako na pelod kot na hrano se ta tip alergije imenuje tudi alergija na hrano v povezavi s pelodom. Alergije na hrano v povezavi s pelodom so najpogostejše alergije na hrano. Klasične alergije na kravje mleko ali kokošja jajca so zelo pogoste pri otrocih, medtem ko so alergije na hrano v povezavi s pelodom pogosto opažene pri odraslih - zelena in jabolko pa sta dva izmed najpogostejših navzkrižnih alergenov. A obstaja jih še več. Alergijska reakcija na pelod breze, lesnike ali bresta lahko nakazuje na navzkrižno alergijo na lešnike, kivi, sadje s pečko, surov krompir ali korenje. Zato je izjemnega pomena, da vaša opazovanja glede reakcij, ki so povezane s hrano, in simptome na ušesih, nosu in grlu natančno in celovito opišete vašemu zdravniku. Ob znanju navzkrižnih alergijskih odnosov lahko vaš zdravnik nato odredi nadaljnje preizkuse in/ali zdravljenje. V tabeli naštete navzkrižne reakcije so pogoste, ni pa nujno, da se pojavijo zmeraj. |
Proizvajalec:
DST Diagnostische Systeme &
Technologien GmbH
Hagenower Strasse 73, D-19061 Schwerin, Nemčija