ZAKAJ SE JE POTREBNO TESTIRATI NA INTOLERANCO IN KAJ JE POTREBNO O NJEJ VEDETI?

Kakšna je razlika med alergijo na hrano in nutritivno intoleranco?


Alergičnost
na hrano oziroma t.i. reakcije tipa 1 ali takojšnje reakcije se pokažejo nekaj trenutkov ali do dve uri po zaužitju, zato je enostavno opaziti povezavo med vzročnim alergenom in simptomi. Nutritivna intoleranca pa se pojavi od dve do 72 ur ali celo kasneje po zaužitju določene hrane, zaradi česar je težavno vzpostaviti logično povezavo med simptomi in hrano, ki je bila zaužita precej časa prej. Beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe in ostala hranila prebavijo encimi v gastro-intestinalnem traktu, za kar je potreben dan ali več dni. Šele po končani prebavi se pokažejo simptomi, ki jih povzroča hrana na katero je oseba intolerantna.

Kako pogosta je nutritivna intoleranca in kako se razvije?

Razširjenost povečane občutljivosti na sicer nealergeno hrano je ocenjena na več kot 20 % odrasle populacije. Po podatkih AllergyUK pa naj bi celo do 45 % odraslih ljudi trpelo za intolerancami. Za nastanek nutritivne intolerance trenutno še ni znanstveno podkrepljene razlage. Znanstveniki so nedavno objavili rezultate, ki prikazujejo povečano prepustnost slojev v želodcu za sestavne dele prebavljene hrane. Po trenutno prevladujočem mnenju, pri posameznikih, ki trpijo za nutritivno intoleranco, molekule iz še ne popolnoma prebavljenih beljakovin in ostalih hranil preidejo skozi želodčno oblogo neposredno v krvni obtok, kjer povzročijo imunsko reakcijo na enak način kot patogeni (bakterije in virusi). Tako se morebiti imunski sistem odzove pravilno po tem, ko odpove nadzorovanje »velikosti por« v črevesju.

Zakaj je diagnoza nutritivne intolerance pomembna?


Nutritivne intolerance lahko po
vzročijo blage težave, kot so bolečine v želodcu in napenjanje, pa tudi resne zdravstvene probleme kot so sindrom vzdraženega črevesja (IBS), kožna tuberkuloza, revmatski artritis, kronova bolezen, migrena in celo depresija. Število bolezni, ki so očitno povezane z nutritivno intoleranco, se povečuje.

Zakaj so z dokazi v medicini podprta diagnostika le alergijskih reakcij tipa IgE?

Splošni zdravniki, a tudi dermatologi in alergologi, so izurjeni za diagnosticiranje alergijskih reakcij takojšnjega tipa. Te »resnične alergije« so alergijske reakcije, ki so povezane s povečanim številom »alergijskega protitelesa« IgE in se jih da izmeriti (npr. s preizkusom krvi RAST). Alergije takojšnjega tipa se lahko diagnosticirajo tudi s pomočjo podkožnih prik testov. Posledica so gnojni mehurčki, ki se pojavijo hitro in nastanejo zaradi povišane stopnje IgE in izpusta histamina in citokinov v vzdraženi koži. Vendar pa so nedavne raziskave prikazale tudi ostale mehanizme za povečanje imunske občutljivosti. Ti mehanizmi so se pojavili pri nutritivnih intolerancah, katerih vzrok leži v imunskem sistemu (izpust različnih protitelesc), in ne vključujejo reakcij takojšnjega tipa, ki so vezane na visoko količino IgE. Z dokazi podprta oziroma tradicionalna medicina se osredotoča na reakcije takojšnjega tipa, saj je njihova diagnoza preprostejša, znanstveno znanje o njih bolj obsežno in tradicija teh raziskav daljša.

Kako deluje skrining (screen-ekran, angl.) test Cerascreen®?

Cerascreen® Rapid in Cerascreen® Dialab sta imunološka ELISA testa: Uporabljata encimsko amplifikacijo, ki omogoča natančno odkrivanje zelo majhnih količin protitelesc v vaši krvi, ki so povezana z intoleranco (IgG4 imunoglobulini) in se vežejo na izvlečke sestavnih delov hrane. Skrining test Cerascreen® Rapid se lahko izvede pri vašem splošnem zdravniku, pri čemer ena kapljica krvi zadostuje za potrditev ali zavrnitev prisotnosti sestavnih delov hrane po 30. minutah. Test Cerascreen® Dialab pa je zelo natančen količinski preizkus, ki se izvede na krvnem serumu v diagnostičnem laboratoriju. Oba preizkusa odkrijeta reakcijo vaših protitelesc IgG4 na izbrana hranila.

Kako se Skrining test Cerascreen® razlikuje od RAST ali prik testa?


Preizkus RAST izmeri koncentracijo protitelesc IgE za specifične alergene – alergene, ki so povezani z »resničnimi« ale
rgijami oziroma alergijami takojšnjega tipa. Prik test pa določi kompleksen odziv na alergene v vrhnjih slojih vaše kože, po tem ko so alergeni tja naneseni. Alergije takojšnjega tipa na hrano, ki temeljijo na IgE, so ponavadi očitne. Če veste, kaj ste jedli, je moč hitro določiti hrano, na katero ste alergični. Pravilna diagnoza zakasnelega pojava nutritivne intolerance pa ni enostavno izvedljiva, a jo je moč doseči z določanjem koncentracije specifičnih protiteles (IgG4), ki so povezana z intoleranco.

Ali pred diagnostiko intolerance ne smem jesti določene hrane?

Pred diagnostiko z Cerascreen® se vam ni potrebno postiti – še najbolje je, da svojih prehrambenih navad ne spreminjate, saj se prekomerna občutljivost odrazi na stopnji zaznanih protiteles v vašem krvnem vzorcu. Za razliko od ostalih vrst diagnostike, predvsem alergijskih, lahko pred tem testiranjem jemljete zdravila kot so antihistaminiki ali lokalni kortikosteroidi.

Ali se diagnostika Cerascreen® izvede na krvi ali krvnem serumu?

To je odvisno od izbire testa. Za hitri test Cerascreen® Rapid pri vašem splošnem zdravniku ali alergologu potrebujete le eno kapljico krvi, za količinski preizkus v laboratoriju pa je potrebna epruveta venozne krvi, ki se nato pretvori v krvni serum.

Koliko hranil zazna test Cerascreen®?

Preizkus Cerascreen® Rapid IgG4 zazna 12 različnih samostojnih hranil in mešanic. Preizkus Cerascreen® Dialab pa je na voljo v različnih oblikah. Obliko bo izbral vaš zdravnik na podlagi vaše anamneze in zdravniškega kartona ter tako določil optimalno kombinacijo za preizkus.

Kako dolgo preden dobim moje rezultate?

Pri izvedbi preizkusa Cerascreen® Rapid IgG4 pri vašem splošnem zdravniku lahko rezultate dobite že 30 minut po odvzemu vzorca krvi. Pri diagnostike Cerascreen® Dialab pa se rezultati vašemu zdravniku največkrat pošljejo 7 do 10 dni po tem, ko je bil vaš krvni vzorec poslan v laboratorij.

Kaj moram storiti, če so rezultati testa pozitivni?

Nutritivno intoleranco je moč zdraviti brez zdravil, najpreprosteje tako, da iz svoje prehrane za obdobje šestih tednov črtate vsa hranila, ki povzročajo reakcijo. Bistveno izboljšanje simptomov je dokaj pogosto že po nekaj dneh. V veliko primerih (več kot 85 % ljudi, ki so občutljivi na hrano, je po pozitivnem rezultatu preizkusa spremenilo svoje prehrambene navade) simptomi v veliki meri ali pa celo v celoti izginejo, če se držite navodil svojega zdravnika.

Ali sprememba prehrambenih navad povzroči stranske učinke?


Čeprav za ta fenomen znanstvena razlaga še ne obstaja, mnogi ljudje, ki so občutljivi na hrano, menijo, da lahko bolje nadzirajo svojo težo, če iz svojega jedilnika črtajo hranila, na katera so intolerantni.

Proizvajalec:
DST Diagnostische Systeme & Technologien GmbH
Hagenower Strasse 73, D-19061 Schwerin, NemčijaNazaj